Лепота и јединственост дивљих голубова

Pin
Send
Share
Send
Send


Голубови из давних времена били су близу човека. Постали су живина пре 5.000 година. Заједно са човеком, ове птице су се рашириле широм света. И данас се голуб може видјети у свакој земљи и готово на сваком континенту. Сви дивљи голубови имају не само спољну разлику, свака врста има свој темперамент и навике. То је оно о чему ћемо говорити у нашем чланку.

Дивљи голубови - шта су они?

Тренутно је тешко замислити градски парк, централни трг или игралиште без голубова. Увек се нађу тамо где можете добити комад хлеба од неке особе или покупити колачић којег је дијете испустило.
Према библијским списима, голуб је донио Нои вест да се земља појавила испод воде. Муслимани су ову птицу ставили у чин светаца, јер је носила воду у кљуну Мухамеда.

Голубови су добили велику популарност када није било средстава за комуникацију. Тада су, као што је познато, посвуда кориштени такозвани пошта голубови. Ова птица може савршено пловити тереном и летјети брзином од 65 км на сат.

Вреди напоменути да голуб припада реду птица, породици голубова, гдје има више од 280 врста. Многе врсте дивљих голубова су изумрле. Од преживелих врста заслужује посебну пажњу Виакхир, Блуе Дове, Горлитз.

Дивљи голуб, за разлику од културних украсних врста, не гнијезди близу мушке куће. Ове птице радије граде гнијезда на литицама ријека, у стијенама и другим мјестима далеко од људи. По правилу се гнијезде у колонијама и сваки пар у гнијезду увијек има 2-3 јаја. Понекад се дивљи голубови узгајају у домаћим голубарницама, међу којима је најпопуларнији и најлепши голуб.

Воод пигеон

Ово је један од највећих дивљих шумских голубова који живе у Европи. Ова птица је такође позната као Витутиен. Дужина тела може бити око 45 цм, реп досеже 15-17 цм, а тежина може да варира у оквиру 650 грама. Распон крила је преко 70 цм, а када полети шумски голуб чује се гласно лупање крила.

Голуб се одликује сиво-сивим перјем, али на његовим леђима бележи се сиво-смеђа нијанса. Груди и врат су црвенкастосиве боје. Кљун и кљун су ружичасти са жутим врхом. Женка и мужјак се не разликују по боји перја.

Ова врста је широко распрострањена у Турској, Хималаји, Европи, Ирану и Ираку. На сјеверу су номадске птице, у преосталим зонама су сједећи. За зимовање, обични голуб лети у Молдавију, Северну Азију и Закавказу. Жели да живи у црногоричним, мешовитим или листопадним шумама. У Западној Европи често га можете видјети у градовима.

Вративши се из хибернације, голубови држе стадо, а онда се разбијају у парове да би направили своја гнезда и положили јаја. Викхир гнездо је изграђено на висини од 10-12 цм од тла. Птица пажљиво бира грађевински материјал, а свака грана, прије него што постане дио гнијезда, прегледа кљун и тек онда стави на мјесто или баци.

Ове птице су изузетно опрезне и не воле анксиозност. Ако случајно уплашите таквог голуба и одгурнете га од гнезда, онда се највероватније више неће вратити на њега.

Женка полаже 2 јаја, а њихови родитељи их инкубирају наизмјенично. Након 15-17 дана појављују се пилићи. Родитељи хране голубове посебном храном, која се формира код одраслих птица у гушавости. Ради се о голубином млеку. Нестлингс га пију, спуштајући кљунове код родитеља гушења. После неколико дана, они покушавају нормално да једу, а буквално за 1,5 месеца већ уче да лете.

Дрвени голуб се храни биљном храном. Основа његове исхране - зрна биљака, семена, жира, ораха. Може да једе бобице, биље. Ови дивљи голубови налазе храну не само на гранама дрвећа. Они се не плаше да скупљају отпале житарице или плодове са земље. Без обзира на величину и тежину, овај голуб лако може да виси на грани и наопако да би добио воће или орашчић.

Њихови главни непријатељи су птице грабљивице. Међутим, у посљедње вријеме њихов број се смањује, што доводи до повећања популације дивљих голубова. Исто тако, јарам се може ловити куном која се може попети на дрвеће. На тлу у шуми, лисице и јазавци се сматрају њиховим непријатељима. А пошто је обични голуб велика и релативно тешка птица, не може брзо да лебди.

У неким земљама које имају велике популације дивљих голубова, оне се сматрају штеточинама, па се немилосрдно уништавају. И сваке године убијене су хиљаде дивљих птица, углавном Викхиреи. Обични голуб је широко распрострањен широм Европе. Чак и с обзиром на то да се лови и да се врши велика пуцњава, нестанак ове врсте није угрожен.

Роцк дове

Најчешћи тип голубова, чије је име директно повезано са бојом перја. Изгледа као дивљи камени голуб, али се могу разликовати по главној карактеристици - тамнијем репу. Ови представници птица више воле да се населе у брдима и граде гнијезда на стијенама. Могу се видети иу шумама и великим градовима. Ова врста голубова бира седентаран начин живота, али то није увијек случај, а птице могу летјети на различите континенте.

Голубица је свима нама добро позната, јер ове птице живе у нашим градовима. Појава голуба је различита по полу. Карактеристична особина мужјака је дужина крила. У просеку, њихова величина је унутар 220 мм. Код женки дужина крила је 215 мм.

Сиви голуб једе углавном семе разних биљака. Његова омиљена посластица је пшеница. Птице сакупљају зрно са земље, доносећи тако опипљиве користи, које се изражавају у чишћењу поља.

У природи, они граде своја гнијезда гдје их предатор не може престићи. У урбаном окружењу, голуб воли да се насели под крововима зграда или на таванима. Гнездо се формира од грана, као и од траве. Потрага за овим материјалом је ангажована у мушком. Задатак женке је да сам направи гнездо.

Период активног узгоја птица је на почетку прољећа и траје до јесени. Неки парови се понекад зими гнијезде. Један пар годишње може направити 3-5 спојки.

Горлитса

Елегантна птица која живи углавном у шумско-степским пространствима Украјине, Молдавије и на јужним територијама европских земаља и не само. Најчешће се дивљи голубови налазе током летова у јесен или прољеће. Дужина тела достиже око 27 цм, тежина - до 200 грама. Боја перја је сиво-браон са израженом црном пругом на потиљку. Постоји 18 врста голубица, које обитавају у Азији, Африци и Аустралији.

Клинтух

То је врста дивљег голуба, која је позната по прекрасној плавичастој боји перја. На врату је изразита црвена боја. Крила су сива, тупа, у репу су тамно перје са црним пругама. Овај голуб има велику популацију у Кини, Казахстану, Турској, Африци и Сибиру. Жели да живи у шумама, где има много дрвећа са шупљинама.

Клинтух је шумска птица. Може се наћи у буковом шумарку или у липовој шуми, гдје у шупљим стаблима ствара своје гнијездо. За ове сврхе коришћене су суве гранчице. Период репродукције се одвија прилично тајно. Да не би приметио, међу густим дрвећем крије се мушки мужјак. Када се појави опасна ситуација, он нагло полети, скривајући се иза дрвећа.

Пхото Галлери

Фотографија 1. Голубови корњача на огради Слика 2. У позадини падајућег лишћа Слика 3. Голубица на дрвету

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Погледајте видео: МОНАХ и БЕС Смотреть весь фильм HD (Децембар 2022).

Загрузка...

Загрузка...

Популарне Категорије