Пинтаил Дуцк - престижни ловац на трофеје

Пинтаил патка, фотографије и видео снимци о којима ћете видети у овом чланку - без претеривања, једна од најлепших и најчешћих патки на свету. Живи у водама Америке, у Европи и Азији. У нашој земљи се често може наћи у тундри, као иу тајги, иако се настоји избјећи шумска и зарасла налазишта. Према ријечима стручњака, лов на ову патку је врло тежак. Зашто, с нама.

Ова патка је добила своје необично гласно име због чињенице да реп има неколико дугих пера који подсећају на шило. По величини, ова птица је нешто мања од дивље патке, веома елегантна и окретна. Пинтаил се уздиже из воде без уобичајеног трчања за птице, брзо покупи брзину и лети врло брзо. Зато се лов на ову патку сматра једном од најтежих.

Вањске карактеристике

Као што кажу многи орнитолози и похлепни ловци, пинтаил је заиста једна од најатрактивнијих патака. Она има уредну грађу и предивну боју. У прољеће и љето, мужјак има врло контрастно перје. Смеђи и сиви тонови превладавају више у перју, али мијешање с бијелим и црним импрегнацијама ствара врло лијеп изглед. Женке у смислу боје перја личе на већину других дивљих патака, као што се може видјети на фотографији.

Витко, грациозно тело је допуњено издуженим вратом, уским дугим репом, као и шиљатим крилима. Просечна тежина одраслог мужјака варира од 600 до 1300 грама (у зависности од подручја пребивалишта и сезоне), женке досежу 400-1000 грама. На крилима, зрцало пинтаил има љубичасту боју са необичним бронзаним нијансама. Управо ова особина привлачи многе познаватеље љепоте патака.

Бреединг

Женке и мужјаци ових патака достижу полну зрелост у старости од годину дана, тако да се у правилу паре до краја прве године. Прво, на зимовалиштима око децембра, јата се мешају и мужјаци почињу да се паре. У различитим позама, драке покушава да привуче пажњу жене коју волите. Може емитовати карактеристичан звиждук или звецкање крила.

По правилу, парови се формирају током зимовања, тако да птице долазе на места за гнежђење са партнерима. Самци лете сами и настављају да траже женку већ директно у домовини. Пинтаил је једна од првих патки која се враћа након хибернације. Они се могу видјети на обалама ријека и језера када је површина воде још увијек потпуно прекривена ледом.

За разлику од других типова патака, женке пинтаил преферирају да граде гнијездо од мјеста гдје је прошло њено дјетињство. Често се распадају и истражују нове територије. Птице изграђују гнездо на земљи, понекад на удаљености до 1,5 км од акумулације. Пожељно је зарасла трска или трава. Легло је веома оскудно, патка скупља само мало траве и поставља длаку по ободу гнезда.

Једно квачило се састоји од 7-10 јаја. Ако се, на пример, нешто догоди јајима, предатор их поједе, а онда жена поново одлаже. Патка излеже јаја око 25 дана, мушкарац одлази у ово време. Ваљајуће рибе брзо сазревају и након пар сати одлазе мама у рибњак. Након 40 дана већ знају како да лете.

Распрострањеност и начин живота

Паткица патка јако добро лети и плива, али не воли ронити, па зато више воли проводити вријеме изнад воде. Птица се простире на веома великим површинама, досежући чак и обалу арктичких континената. Насељава се у Европи, Азији, Америци, али најбројнија у западном делу Евроазије. На територији наше земље пинтаил се може видети скоро свуда.

Што се тиче зимовања, само популације птица у Великој Британији, као иу западним Сједињеним Америчким Државама, воде стабилан начин живота. У другим областима патка миграторна. У Евразији постоје три зоне зимовања и миграције пинтаил. Први је западни део Европе, други је црноморска обала, медитеранска и западна Африка, трећи је Блиски исток, источна Африка и Персијски залив.

У Европи, патке зиме у Белгији, Данској, Шпанији, Италији, северозападној Француској и Великој Британији. Што се тиче других земаља света, на пример, у Индији током зимовања популација Пинтаил је најбројнија.

Миграција и муљање

Мужјаци пинтаилса, као и многе друге патке, такође праве мале миграције у време ливања. Поцетком јуна, пре периода мокрења, патке дракова напуштају своја места за гнежђење и одлазе на више заштићених подручја. На пример, они бирају велика језера од трске, велике делте река или доњи ток. Усамљене женке понекад могу летјети до ових подручја, као и оне које су изгубиле квачило. У нашој земљи су у делтама Волге, Оба и Урала обликоване кукавице током молтинга.

Повер

Због дугачког, деликатног врата, голубица од патке може да дохвати храну са довољне дубине, али се ретко рони и само мало потопи главу у воду.

Генерално, храна је помешана и у великој мери зависи од станишта птица. Тако, на пример, у северним зонама патке једу више сточне хране, а на југу - поврће. Од биљне сточне хране птица преферира житарице, као и дијелове разних оближњих водених биљака, укључујући и оне попут водене леће, шаше и језерске трске.

У пролеће и лето, у прехрани се појављују разни мекушци, мали ракови, ларве инсеката, комарци и кукци. У малом броју и углавном у сјеверним географским ширинама, патка једе мале рибе, пуноглавце, шкампе и пијавице.