Тундра лабуд - риједак, али врло гласан пук

Летећи тундра лабуд са жутом ознаком на црном кљуну није само лијеп, већ и риједак призор. Птице су уврштене у Црвену књигу и њихово снимање је забрањено. Више чињеница и корисних података о пернатом бијелом могу се наћи у нашем чланку.

Карактеристике форме

Ова птица из породице патака има два имена: мала и тундра. Ово друго име се повезује са територијама у којима живи. Ове птице се слободно осећају у европској тундри. Раније је птица живела и на Кола полуострву, али сада је нећете срести. Али глас тундре лабуда може се чути на оним острвима као што су Ваигацх, Новаја Земља и Колгуев.

Истраживачи су идентификовали две популације таквих лабудова: западну и источну. Такве се птице разликују само на местима где воле да проводе време и зиму. На пример, западна популација преферира Француску, Холандију и Велику Британију, а исток преферира азијске државе. Број птица у западној популацији се дјелимично опоравио, док је источни само у процесу опоравка. Генерално, ова врста има у Црвеној књизи категорију 5, тј.

Најтипичнија места за гнијежђење у малом лабуду су отворена водена тијела. Воли да плива и увек држи свој врат под правим углом. Осунчана тундра не може ронити, па хвата храну на површини воде. Храни се раковима и другим морским становницима плитке воде. Ова птица се веома лако разликује од осталих птица звучним, мелодичним гласом (скоро као пјевач, али тупији), тако да пуцати значи свјесно ићи на криволов.

Оригин

Према доказима и документима, ова породица патака, која укључује и малог лабуда, појавила се у миоценском периоду. Географски, ово се десило у Европи или у западном делу Евроазије. Птице су постепено бирале тундру и привлачиле пажњу биолога. Чак и данас, ова птица остаје слабо схваћена.

Изглед

По својим естетским карактеристикама, овај члан породице патака наликује лабуду. Дужина тијела тундре лабуда може бити од 115 цм до 127 цм, док распон крила варира од 170 до 200 цм.

Ово је веома лепа птица, чији је перје беле боје. Кљун лабудова ове пасмине је црн. На самом дну кљуна налази се чврста тачка жуте боје, која се јасно види на аматерским и професионалним фотографијама.

Повер

Западни тундра лабуд преферира биљну храну: водене биљке, траву, бобице. Источна мала птица може такође профитирати од водених бескичмењака или мале рибе. Малолетници се хране раковима, малим мекушцима и другим живим бићима, која се са дна издижу од одраслих јединки. Родитељи специфично праве осцилаторне покрете својим шапама тако да водене животиње расту са дна и служе као храна за пилиће.

Бреединг

Мали лабуд почиње да се множи у доби од 2-4 године. Лабудови бирају свог партнера за живот. За полагање јаја, птице стижу у топлу сезону (прољеће) и настањују се на језеру или ријеци. Изградња гнезда је у потпуности одговорност жене. У једном полагању може бити од 1 до 5 бијелих плодова, који се поступно прекривају смеђим пјегама.

Инкубација будућег потомства одвија се наизменично: или женско или мушко. Пилићи се појављују за око месец дана, а након још 1,5 месеца стоје на крилу.

Пхото Галлери

У нашој фотогалерији нудимо неколико фотографија прелијепе тундре.

Фотографија 1. Птица окружена другим птицамаФотографија 2. Глава лабуда близуСлика 3. Птица у близини рибњака